Heerlijk Lingezegen

27-11-2019 Genieten van de rijkdom van een natuurlijke graanakker

Doornik Natuurakkers

Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers is een man met een missie: natuurlijke landbouw in de praktijk brengen. “Daarbij staat natuur altijd op de eerste plaats, en daarbinnen kun je dan iets telen en opeten. Ik laat graag zien dat je daar ook gewoon van kunt leven. Rijkdom is voor mij een rijk leven. Ik voel me rijker dan de rijkste miljardair op aarde, als ik geniet van de granen en de natuur op mijn akkers!”

Bijvoorbeeld half oktober, zag hij hoe er plantjes bloeiden tussen de graanstoppels. “Door het vochtige weer na de droogte leek het wel voorjaar, en ineens bloeide er wilde ridderspoor en het wonderlijke plantje blauwbloeiend rood guichelheil. In de gangbare landbouw valt er qua biodiversiteit weinig te beleven.”

De Stichting Doornik Natuurakkers heeft sinds 2010 een groeiend aantal hectares in beheer, zowel graanakkers als weidegrond, maar sinds dit jaar ook enkele hoogstamboomgaarden. Inmiddels gaat het om 113 hectares en het einde is nog niet in zicht. De inkomsten bestaan uit beheervergoedingen en graanverkoop. “Ik laat zien dat je er best een inkomen mee kunt verdienen. Zelf ben ik met pensioen, en hoef ik er niet meer van te leven. Alle verdiensten stoppen we in de stichting.” Louis runt de stichting samen met zijn vrouw Corrie. “En inmiddels zijn ook drie van onze vier kinderen in de stichting gestapt en ze gaan ook tijd in het landbouwbedrijf steken.”

Goed voor weidevogels

De weidegrond beheert de stichting vooral voor weidevogels. “De boer die er zijn koeien laat lopen, boert volgens mijn uitgangspunten. We werken nauw samen, en de weidevogelstand gaat omhoog, dus dat loopt uitstekend!”

Het graan dat van de akkers komt, gaat niet de bulkmarkt op. “Ik wil weten wat ermee gebeurt, en het lokaal afzetten. Het wordt gemalen bij molens in Arnhem en Nijmegen. Mensen kunnen het meel kopen, maar er zijn in de streek ook verschillende bakkers, en ook pizzeria café Desem en bierbrouwerij Nevel gebruiken het.”

 

 

Wederzijds voordeel

Met zijn landbouwbedrijf creëert hij een mooi gebied binnen Park Lingezegen. “Ik heb indertijd tegen de parkorganisatie gezegd: Laat ons die hectares maar beheren, dan maken wij er wat moois van! Zo prachtig als het nu is, was nooit gelukt als je het door een aannemer zou laten uitvoeren. Dat is veel te duur. Zo is er een wederzijds voordeel voor Park Lingezegen, voor de natuur en voor ons.”

Zijn missie draagt Louis graag uit. “Ik organiseer congressen, of treed op als spreker. Zo maak ik overheden en burgers warm voor natuurlijke landbouw, maar ik hoop zeker ook boeren te verleiden om stappen te zetten, ook al is dat niet  eenvoudig. Als je aan de keukentafel zit met een boer, dan kun je rustig bespreken wat er kan, stap voor stap. Soms kun je beginnen met het erf. Wat fruitbomen, hagen, zo ingewikkeld hoeft dat niet te zijn. Of je kunt er zelfs een voedselbos van maken. Je hoeft het ook niet allemaal zelf te doen. Soms is er een jonge boer die wel met een voedselbos of boomgaard aan de slag wil. En dan kun je zelf mee genieten van een prachtig erf vol biodiversiteit, en er nog lekker van eten ook.”

 

___

(H)eerlijk Lingezegen

Doornik Natuurakkers is een van de partners in het project (H)eerlijk Lingezegen.(H)eerlijk Lingezegen is een samenwerking van verschillende lokale voedselproducenten uit Park Lingezegen. Allemaal hebben ze zeldzame vee- of plantenrassen waar heerlijke producten van gemaakt worden. Samen gaan we werken aan het op de kaart zetten van deze lokale producten.

Daarbij wordt in ‘korte ketens’ gewerkt met kleine afstanden tussen producent en consument. De nadruk ligt op biologisch en verantwoord geproduceerde producten, maar ook niet-biologische producenten kunnen aansluiten. Door voedsel ‘rechtstreeks’ van de boeren te kopen hoeft voedsel minder grote afstanden af te leggen van de producent naar de consument. En dat is weer beter voor het milieu en levert het de boer een goede  prijs op voor zijn product.

Lees meer over het project (H)eerlijk Lingezegen op www.parklingezegen.nl/heerlijk-lingezegen

Reacties zijn gesloten.

×