Gemekker in de bermen

De tientallen lammetjes die afgelopen weken geboren zijn in een stal in De Park, zetten in de prille voorjaarszon hun eerste buitenstapjes, tussen de oude perenbomen en jonge lindes aan De Park. Daar blijven wandelaars en fietsers wel voor staan, blij en vertederd. Want als er lammetjes in de bermen van Park Lingezegen rond buitelen, dan is het echt lente.

Herder Marion Teeuwen leidt de lammetjes en hun moeders, samen met werkhond Bloke uit de stal. De schapen zijn van het Franse ras Solognotes, sterke heideschapen die het ook op de klei goed doen. Het zijn sobere schapen, legt Marion uit, gewend om zich zonder bescherming te redden. De hond is van een Australisch ras, een Working Kelpie. Het is zijn lust en zijn leven met de kudde mee te gaan, zegt Marion. Bloke en Marion werken volgens het principe van low-stress-stockmanship. Hij zoekt oogcontact met de schapen om hen een kant op te sturen en doet dit zo dat het geen stress veroorzaakt.

 

De kudde staat ongeveer een week op eenzelfde plek waarna een volgend stuk gras wordt afgerasterd. Regelmatig naar een schoon stuk verplaatsen voorkomt dat wormeneitjes, die uitgescheiden worden in de poep, weer worden opgegeten. Een schaap heeft altijd wel wat wormen bij zich maar het moeten er niet zoveel worden dat het dier er ziek van wordt. Drie maanden later hebben vogels de eitjes uit de poep gegeten en is het terrein weer schoon.

Ze gebruikt vrijwel geen medicijnen voor de dieren, zeker niet preventief. Alleen maar als het door ziekte echt nodig is en dat komt niet vaak voor. Wel zijn ze ingeënt tegen Q-koorts.

 

Maaimethode

Ook elders in De Park werken de schapen komende zomer mee aan het beheer van bermen. Deze natuurlijke ‘maaimethode’ heeft een gevarieerdere bloemenrijkdom tot gevolg, met daardoor ook een kans voor veel insectensoorten. Schapen zijn wel zo kieskeurig dat ze geen distels blieven. Die steekt Marion uit als de schapen verderop staan.

Marion, haar hond en kudde beginnen aan het vierde jaar in De Park. Ze is nog steeds heel enthousiast en ziet veel kansen om publiek er bij te betrekken. Als ze in het Speelbos loopt, met kudde en hond, zou ze een aantal mensen willen meenemen bij het hoeden. Of workshops wolvilten geven. Plannen genoeg, voor als we de corona-pandemie te boven zijn. Gelukkig lopen de schapen onbekommerd buiten, voor natuur en mens.

Misschien vind je deze berichten ook interessant