verhalen

11-09-2015 Festival De Oversteek

Op zondagmiddag 13 en 20 september strijkt Festival De Oversteek voor de zevende keer neer in Nijmegen-Noord. Tussen 13.00 en 18.00 uur zijn in totaal 30 artiesten en zo’n 60 optredens en voorstellingen te zien op 16 bijzondere locaties in het prachtige buitengebied van Nijmegen-Noord bij Park Lingezegen.

 

Rivierenlandschap is podium
Het publiek gaat tijdens Festival De Oversteek op de fiets of te voet op een culturele ontdekkingstocht langs de oevers van de Waal. Er is muziek, theater, dans en literatuur. Op alle deelnemende locaties zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar, vaak uit eigen tuin en boomgaard. Tijdens Festival De Oversteek kun je genieten van eindeloze vergezichten over de rivier, uitrusten in appel- en pruimenboomgaarden en historische gebouwen in het groen bezoeken. Op sfeervolle en intieme locaties zijn bijzondere podiumkunsten te zien; dit jaar is er muziek van onder meer zZz en Rick de Leeuw. Ook presenteert Festival De Oversteek de beste theater- en dansvoorstellingen van Theatraal AM Waal.

 

Van Hof van Holland tot de Schuur van Henk
In de week voorafgaand aan het festival gaan we op werkbezoek langs alle locaties. We beginnen in het meest westelijke puntje van het festivalgebied: Hof van Holland. Aan de Oosterhoutsedijk ligt hier een fraaie boerderijwoning, omsloten door oude meidoornhagen. Onder de appel- en perenbomen treedt hier zondag 13 september onder andere Anne Soldaat op. Een stukje verderop aan de dijk ligt Koken aan de Waal, een ‘kookschool in het groene hart van Nijmegen’. Tijdens Festival De Oversteek is er muziek en zijn er voordrachten op het terras. Ook worden biologische hapjes en drankjes uit eigen moestuin geserveerd. Iets verder benedendijks liggen de Historische Tuinderij Warmoes en Boomgaard de Zalige, goed verborgen lustoorden waar wandelaars of fietsers even hun benen kunnen strekken onder het genot van een glaasje appelcider. Zij kunnen hier ook terecht voor optredens van onder meer Barbara Breedijk en Theatergroep Azijn. Ook op het Lentereiland zijn voorstellingen; in de Schuur van Henk, backstage bij Café De Zon is er muziek van AlascA en FAUT HAUT.

 

In en om Park Lingezegen
Voorbij de Waalbrug komen we steeds oostelijker in het gebied van Festival De Oversteek. We betreden hier Park Lingezegen. Verscholen tussen noten- en fruitbomen aan de Waaldijk ligt Doornikshof. Er is een boomgaard, een moes- en siertuin en er zijn schapen, kippen en bijen. Tijdens Festival De Oversteek treedt Flip Noorman er op. Wie vanuit Doornikshof de dijk verlaat en een struinpad volgt, stuit vanzelf op een ooibosje. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier. De bossen zijn vrijwel overal in Nederland verdwenen. Hier is echter nog een oorspronkelijk stuk ooibos te vinden. Op 20 september geeft Stephan Bikker er een dansvoorstelling met de wilgen, het strand en de rivier als decor. Benedendijks ligt aan de rand van Park Lingezegen Das Kabinett, een atelier en winkel in een oud pompstation. Er tegenover ligt een historische tuinbouwkas, één van de laatste van de vele kassen die eens te vinden waren in Lent. Tijdens Festival De Oversteek is er een uitgebreid programma op deze locaties, met onder meer Sue The Night, Maarten Vos en Jaap Boots. Bezoekers die op de fiets de Waaldijk volgen richting Bemmel, genieten van een prachtig uitzicht over de uiterwaarden. In het Dijkmagazijn zien zij theater op zolder, even verderop in het dorp zijn optredens in de vijftiende eeuwse Nederlands Hervormde Kerk.

 

Ga mee!
Ga 13 en 20 september mee op een cultureel avontuur langs de oevers van de Waal! Festival De Oversteek stuurt je langs verborgen, sfeervolle plekken in het rivierenlandschap voor verrassende en bijzondere podiumkunsten. Voor tien euro ga je al mee op een losse zondag, een passe-partout voor beide zondagen kost € 17,50. Graag tot ziens op Festival De Oversteek!

 

Marten de Paepe
Festival De Oversteek

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×