Explosieven in Park Lingezegen

Het projectbureau Park Lingezegen heeft onderzoek laten doen naar niet gesprongen explosieven in het parkgebied tussen Arnhem en Elst. Park Lingezegen organiseert naar aanleiding van dit onderzoek een informatieavond op 11 februari in Elst.

 

Explosievenonderzoek

Om de aanleg van het park veilig te laten plaatsvinden heeft het projectbureau Park Lingezegen onderzoek laten doen naar niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zouden namelijk bij graafwerkzaamheden alsnog kunnen ontploffen. Om dit te voorkomen is ruim 400 hectare grond onderzocht. Dat is net zo groot als 800 voetbalvelden. Het is daarmee het één na grootste gebied in Nederland dat onderzocht is op oude munitie.

 

Door het nauwkeurig inmeten en vervolgens opgraven van verdachte objecten is een stuk oorlogsverleden boven de grond gekomen. Dit heeft ons veel nieuwe inzichten gegeven over het oorlogsverleden in het gebied.

 

De Slag om Arnhem

Bij de Slag om Arnhem in 1944 werd in de strijd om de brug een groot deel van Arnhem verwoest. Deze slag was onderdeel van ‘operatie Market Garden’, die wereldwijd bekend staat als de grootste luchtlanding in geschiedenis. Wat velen niet weten is, dat het frontgebied na de mislukte slag werd verlegd naar de Betuwe.

 

In de Betuwe begon de oorlogsellende eigenlijk pas vanaf 22 september 1944. Het gebied bevond zich ineens in de frontlinie. De geallieerden rukte vanuit Nijmegen op en probeerde alsnog de brug te veroveren. Een gevecht om iedere meter. De grote hoeveelheden aangetroffen restanten van rookgranaten markeren deze strijd. De Betuwe moest geëvacueerd worden.

 

Tot overmaat van ramp bliezen de Duitsers op 2 december 1944 de Rijndijk bij de spoorovergang in Arnhem Zuid op. Een groot deel van de Betuwe kwam hierdoor onder water te staan. Een barrière van water waar de geallieerden niet doorheen kwamen. Het duurde tot mei ‘45 voordat de vrijheid echt gevierd kon worden.

 

Aanwezige partijen

Stichting Exodus vertelt u meer over de oorlogshistorie van Park Lingezegen. Bodac, het opruimingsbedrijf voor explosieven, licht de technische kant toe van het onderzoek in Park Lingezegen. En adviesbureau Expload vertelt waarom het onderzoek is verricht en wat we van de vondsten hebben geleerd.

 

Do’s, maar vooral don’ts

De Parkorganisatie houdt u graag op de hoogte van de onderzoeksresultaten. Dat doen we via onze eigen communicatiekanalen en de media. Het is echter niet toegestaan om zelf op onderzoek uit te gaan in het gebied:

  • u mag niet naar de locatie komen om zelf ‘bodemonderzoek’  te verrichten;
  • het is verboden op grond van de APV in Lingewaard om op openbaar terrein een metaaldetector te gebruiken;
  • het eigenhandig onderzoek doen kan gevaar opleveren voor de amateur-onderzoeker;
  • het proces van identificatie van mogelijke menselijke resten mag niet verstoord worden.

 

Voor meer informatie en aanmelden informatieavond, zie agenda>

Misschien vind je deze berichten ook interessant