logo

Workshop biodiverse boomgaard op Het Appelland

evenementafbeelding

Datum/Tijd
21 mei 2022
09:30 - 12:00

Organisatie
--- 


Het Appelland is een bijzondere boomgaard in Park Lingezegen bij Elst. Op zaterdagochtend 21 mei wordt hier een workshop ‘biodiverse boomgaard’ georganiseerd. Voor iedereen die wil leren hoe de hoogstamboomgaard te onderhouden voor een optimale biodiversiteit. Bijvoorbeeld door weinig en met de sinusmethode te maaien. De ochtend start met koffie/thee en natuurlijk appeltaart.

Leer de basis van sinusbeheer

Initiatiefnemer van Het Appelland Michael Witjes brengt graag zijn uitgebreide kennis over het beheren van boomgaarden over. Hij geeft liefst iedereen de liefde voor het landschap en in het bijzonder voor hoogstamfruit mee vanuit zijn jarenlange ervaring.

Michael vertelt: “Mei is de Maai Mei Niet maand. Er bloeit zo veel dat het erg jammer is om te maaien. Op Het Appelland maaien we alleen waar nodig, met sinusbeheer. Op 21 mei maaien we alleen een slingerpaadje uit, op een ander moment maaien we een groter stuk. Zo creëren we hoogteverschillen, plekjes voor zo veel mogelijk soorten insecten. In de ruige stukjes voelen bijvoorbeeld patrijzen zich thuis.”

Tijdens de workshop leer je de basisbeginselen: wat maai je en wanneer, welk maaigereedschap kun je gebruiken, hoe stel je een zeis af en waarom liever geen bosmaaier? Michael laat zien waar en hoe te maaien en wat te doen met het maaisel. En hij vertelt welke maatregelen je allemaal nog meer kan treffen om zo veel mogelijk bloempjes en bijtjes aan te trekken.

Natuur als uitgangspunt op Het Appelland

Op Het Appelland in Park Lingezegen is de natuur steeds het uitgangspunt. Zo wordt er weinig gemaaid, wordt de bodem met rust gelaten en wordt geen gifspuit gebruikt. In de boomgaard staan niet alleen appelbomen maar ook hazelaars, zwarte bessen, lindes, peren en andere noten en struiken om zo meer biodiversiteit te krijgen.

Eigenlijk zijn er drie boomgaarden aangelegd, naar het gedachtegoed van drie zogenaamde pomologen ofwel appeldeskundigen. Zo is er een boomgaard met soorten van voor 1750, een boomgaard met soorten van rond 1900 en een met soorten van rond 1950. Elke boomgaard wordt op een andere manier beheerd.

Meer informatie en aanmelden

De workshop kost 25 euro inclusief koffie/thee en appeltaart en is mede mogelijk gemaakt door Park Lingezegen. Meer informatie en aanmelden kan via www.hetappelland.nl/agenda.

 

Kaart niet beschikbaar


Terug naar de evenementenlijst

twitter header

Agenda

<< apr 2022 >>
mdwdvzz
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

×