Verhalen

24-11-2020 Drukte in de wei – Dagboek van een landgeit

Het wordt steeds weer wat drukken in de wei aan de Plakse Uitweg. De bokken hebben hun werk in de kudde gedaan en mogen weer genieten van elkaar gezelschap. Dat vinden ze fijn, geiten zijn namelijk echte kuddedieren die elkaars gezelschap graag opzoeken. Dat gebeurt overigens wel zorgvuldig. Ook landgeitbokken kennen een duidelijke rangorde.

 Zo nu en dan moeten rangen en standen weer even bepaald worden. Dan hoor je de horens stevig tegen elkaar ketsen. Zo bepalen ze wie de grootste en stoerste bok is. En natuurlijk, die heeft ook de meeste kans bij de dames.

Alle geiten zijn dit jaar gedekt. Of, zoals wij mensen dat zeggen: alle dames verwachten volgend jaar kleine geitjes. De grote casanova’s van dit jaar waren Silvan (de grote grijsbonte bok) en Robert-Jan(grote zwarte bok). Eind februari/ begin maart worden de eerste jonge geitjes verwacht. Het is altijd weer spannend wat we na 5 maanden kunnen verwachten.

Ook zijn er wat nieuwe gezichten in de wei. Dit zijn de bokjes die we geruild hebben met andere fokkers zodat we verschillende bloedlijnen houden. Zo wordt inteelt voorkomen. Deze bokjes krijgen de kans om zich te ontwikkelen tot goede stamboekbokken.

 Zo ben je weer helemaal bij, over het wel en wee in de landgeiten-wei.

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×