Doorbloeiend Park

Planten leven niet volgens de kalender, ze pakken de kansen die de natuur hen biedt. De gewoonlijk vrij zachte winters in Nederland geven enkele doorbloeiers al een kans. Maar op een Plantenjacht komen ook bloeiende soorten in het vizier die je niet verwacht rond midwinter.

Het is het zonnige, lenteachtige weer dat uitnodigt om rond de feestdagen een wandelingetje over de dijkjes van het Romeins Circuit in De Park te maken. Mensen met honden doen het. Joggers doen het. Gezinnen met kleine kinderen doen het. Gelukkig nemen die ook grootouders mee, die, als het kind op de schouders van papa uitrust, kromgebogen het minifietsje meetrekken naar de auto. En plantenkijkers doen het. Dat zijn de mensen die telkens het talud induiken en daar wat vinden om te fotograferen.

Bijzonder?

BerenklauwWat valt daar nou te zien?, is de vraag die dit gedrag oproept. Madeliefjes, boterbloemen, paardenbloemen. Die zag de wandelaar ook al. Maar kijk daar: klein kruiskruid, veldereprijs vol met piepkleine blauwe bloempjes en bossige kamille, de reukloze variant, en ook nog schermen van de berenklauw die laag bij de grond blijven.
Hoe bijzonder is dit? Het zijn voor een deel de doorbloeiers die volhouden tot vorst hen ‘definitief’ het leven onmogelijk maakt, zoals paardenbloemen en madeliefjes. Het zijn ook vaak eenjarige soorten die opduiken in grond waar gerommeld is en die hun kans moeten grijpen als die zich voordoet. Die heten pionierssoorten. Dan staat zomaar een witte krodde of de knopherik ergens in de berm. Het zijn soorten die veel zaad achterlaten en zich massaal verspreiden, tenminste, als ze in de zomer bloeien. Of dat nu ook lukt is de vraag, want bestuivende insecten zijn er maar mondjesmaat. Toch maken ook de insecten door het warme winterweer bijzondere tijden mee. Er zijn er die nu nog steeds hun maaltje halen op de talloze bloemetjes die in de schermen van de berenklauw bloeien.
De knopherik is makkelijk aan te zien voor een pinksterbloem en lijkt dan het voorjaar al aan te kondigen. Maar knopherik heeft heel ander blad en het is een zomerbloeier. Hij lijkt ook op bloeiende radijs. Alleen de eigenaar van een moestuin die niet op tijd de knolletjes oogstte, weet hoe radijs bloeit. Knopherik is de voorloper van onze radijs.

Nut?

Waar is dit goed voor, bloemetjes zoeken rond midwinter? Na een oproep van FLORON geven vanuit heel Nederland wandelaars de bloemen door die ze gezien hebben, de Plantenjacht genoemd. FLORON is een organisatie die waarnemingen van bloemen verzamelt die vrijwilligers hebben doorgegeven. Met deze gegevens kunnen ontwikkelingen in vegetatie gesignaleerd worden. Dat gebeurt altijd in het groeiseizoen, maar tijden veranderen en nu worden dus ook,  sinds vorig jaar, in de winter gegevens verzameld van bloeiende bloemen.
In De Park en directe omgeving vond ik veertien bloeiende soorten deze keer. Informatie over heel Nederland is te vinden op de site van FLORON.

 

Margreet Jellema,
Bureau de Knotwilg

Misschien vind je deze berichten ook interessant