Deze maand in de natuur: zomers vlinderfeest!

Nu het hoogzomer is, zijn plotseling de vlinders weer overal. Nou ja, overal waar de bloemen zijn. En ook de brandnetels en veel andere soorten planten. En waar beschutting is van bomen en struiken. Overal in Park Lingezegen dus.

Wie na het voorjaar waarin vlinders lustig rondfladderden, spijtig dacht dat het in juni zo’n beetje voorbij was, moet nu even goed opletten: juli en augustus zijn topmaanden voor vlinders.

Parende icarusblauwtjes in Park Lingezegen

In de zonnige lente van dit jaar waren ze er al snel: dagpauwogen, citroenvlinders, kleine vossen. Het zijn soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrachten en ‘kant en klaar’ uitvliegen zodra het lekker weer is. Daarna verschijnen de soorten die overwinterden als eitje, rups of cocon en dus nog een langer traject aflegden om een volwassen vlinder te worden. Zoals het oranjetipje, vuurvlinder en het koolwitje.

En dan, in juni lijken de vlinders verdwenen, alleen de koolwitjes weten niet van wijken. Ergens verborgen in het groen, dat nu overvloedig groeit, eten rupsen van de voorjaarsvlinders zich groot. Onder andere brandnetels zijn fantastische vlinderplanten: de rupsen van de atalanta, dagpauwoog en kleine vos lusten niets anders. En het zijn juist deze kleurige vlinders die zo mooi opvallen. Lang leve de brandnetel.

Parende koolwitjes. Deze soort gebruikt brandnetels om hun eitjes op af te zetten. De rupsen van het koolwitje zijn gek op deze plant.

In de zomer vliegt de nieuwe generatie rond. Hierbij voegen zich vlindersoorten die nu pas op gang komen. Trekvlinders die in Afrika overwinterden, hebben ons land ook gevonden, zoals de atalanta en de distelvlinder, die er flink gehavend kan uitzien na de lange tocht. Zo kan je deze dagen zomaar rondlopen in een wolk van atalanta’s, allemaal opgegroeid op de lokale brandnetels, zoals mij overkwam op de Santackergaard. Atalanta’s die door de zachtere winters niet eens wegtrekken, zijn al in het voorjaar te zien.

Er zijn ook vlinders die in een beperkte periode leven. Zoals het oranjetipje dat in mei en juni vliegt. jaar. De rupsen eten zich rond aan pinksterbloemen en look-zonder-look om vervolgens als cocon te wachten op de volgende lente.

Margreet Jellema

Tip voor wie vlinders wil helpen!

Wil je zelf vlinders helpen? Dat kan je doen door te zorgen voor eten voor de rupsen met zogenaamde waardplanten; planten waar de rupsen op op kunnen groein. Goede waardplanten, waar de rupsen van eten, zijn belangrijk voor het voortbestaan van vlinders. Wie wil kan hier rekening mee houden bij aanplant in de tuin met deze lijst met vlinderplanten. Ben je daarnaast benieuwd wélke vlinders er nu vliegen? Daar heeft de Vlinderstichting een overzicht van wanneer welke vlinder vliegt.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant