Deze maand in de natuur: Je wist niet wat je zag….

Voor wie op een zomerse dag de natuur in gaat, heeft Lingezegen veel te bieden. Waar je ook gaat, je je ziet het leven krioelen in veel soorten en maten in bermen, bossen en oevers. Wie is nooit eens nieuwsgierig naar wat hij nou eigenlijk ziet?

Steeds weer merk ik mooie diertjes en planten op waarvan ik zeker denk te weten dat ik iets heel bijzonders voor ogen heb. Zeker wat betreft insecten, zo sierlijk en onverklaarbaar ingenieus gebouwd, met bijzondere kleurpatronen. Dat kan niet normaal zijn. Dat is vast iets zeldzaams.

App helpt herkennen

Ik zoek het gewoon even na op mijn smartphone. Tegenwoordig kan iedere dummy zoals ik van alles te weten komen. Het is kwestie van een foto maken, daar een app op loslaten en de naam verschijnt in beeld. Ik heb Obsidentify (iObs voor iPhone) op mijn mobieltje staan. Plantnet wordt ook veel gebruikt. Zoals de al naam zegt gaat die alleen over planten. Met een goede foto is de naamgeving flink betrouwbaar.

Zo kom ik erachter dat de prachtige insecten die ik zie, bijna allemaal heel gewone soorten zijn. Het gamma uiltje is een nachtvlinder maar vliegt ook overdag. De oeverlibel heet zelfs ‘gewone oeverlibel’. Wie weet krijg ik ooit een zeldzamer soort in beeld.

De app ObsIdentify helpt je met het herkennen van soorten.

Maaibeheer

In Lingezegen hebben door de ontwikkeling van natuur veel planten en dieren een levenskans. Hoe meer de nieuwe bossen zich ontwikkelen, hoe veelzijdiger het leven er wordt. Bermen worden laat en gefaseerd gemaaid. Dat laatste wil zeggen dat niet alle bloeiende planten in één klap plat gaan. Er blijft altijd een deel staan. Vroeg maaien is schadelijk omdat het insecten de bloemen ontneemt die hen nectar en stuifmeel geven; de aanwezige eitjes en larven gaan verloren; vogels raken hun nestelplek en voedselbron kwijt; bloemen kunnen hun zaad niet laten rijpen, dus volgend jaar geen nieuwe bloemen.

Iedereen kan gelukkig in Lingezegen het, vaak onbekende, leven zien. En dan kan je, ook als dummy, nu wel weten wat je ziet.

 

Margreet Jellema

Misschien vind je deze berichten ook interessant