Verhalen

26-05-2020 Deze maand in de natuur: Gevederde kakafonie

Een idee: op een zonnige dag even wegwezen uit onze woelige wereld en in alle rust een heel ander bestaan gadeslaan. Aan de rand van een ondiepe waterplas zie je die andere wereld zijn eigen gang gaan binnen de omzomende rietranden, losgezongen van het menselijk gedoe.

Het is de wereld van vele soorten watervogels. Met elkaar op een kluitje op droge stukken, maar elk op zichzelf. Ze vullen de lucht, lang niet altijd vliegend maar vooral met geluid.
In deze kakafonie klinken de kievit en grutto herkenbaar door, dankzij de slimme naamgeving die hun roep imiteert. De koekoek, ook zo’n imitatienaam, vult aan vanuit bosranden in de omgeving. Kikkers laten hun brutale dissonanten horen, stiekem verborgen in het riet.

Een tijdje rustig kijken maakt de onwaarschijnlijke combinatie duidelijk van een tengere vogel die in sierlijke duikvluchten door de lucht schiet en het krijsende geschreeuw dat onophoudelijk klinkt. Dat zo’n leuk visdiefje tekeer gaat als een viswijf verwacht je niet. Ze weten zich goed te weren op de zandplaten in de grote waterplas van Waterrijk. Schreeuwend en agressief met de vleugels fladderend verdedigen ze hun plekje. Wie bedreigt hen? Kuifeenden zitten domweg in de zon. Bergeenden poetsen zichzelf met grote zorgvuldigheid. Aalscholvers kijken statig over hen heen alsof ze hen niet eens willen zien. En kluten, met opkrullende, lange snavels staan afgekeerd aan de oever met hun volle aandacht op het water gericht. Een wilde eend houdt zich liever helemaal afzijdig en dirigeert haar kroost het riet in.

In Park Lingezegen liggen meerdere waterplekken waar vele watervogels, evenals rietvogels, door aangetrokken worden. In Waterrijk ligt de grootste, met ook een kijkscherm. De rietvelden langs de Kampsestraat zijn vanaf de weg goed zichtbaar. De Wateridylle in Waterrijk en de Rijkerswoerdse plassen bieden ook een open water. Meer naar het zuiden ligt De Rietzanger, tegen de Betuwebaan aan, langs het RijnWaalfietspad. Keus te over, weg van de snelweg!

 

– Margreet Jellema –

Reacties zijn gesloten.

×