De oogst van een week ‘Van Akker naar Bos’

De week van Akker naar Bos is voorbij. Een gevoel van euforie heerst bij organisator Louis Dolmans. “Je kunt een boek over permacultuur lezen, en nog een boek, maar als iemand je het echt in het veld laat zien, dan is dat het mooiste dat er is.”

Permacultuur vraagt anders kijken

Organisator Louis Dolmans kijkt terug op een fantastische week. Wat is de belangrijkste les die Mark Shepard hen heeft geleerd? “We zijn echt wakker geschud, dat we voor permacultuur een andere manier van denken en kijken nodig hebben. Zelfs als je werkt met biologisch-dynamische landbouw, ben je toch nog geneigd op de traditionele manier te denken. Dat is niet zo gek, want dat is wat mensen van je vragen. ‘Hoe ziet je businessmodel eruit?’ Maar je moet kijken wat de natuur je te bieden heeft, en dan met zo weinig mogelijk inzet de natuur het werk laten doen.”

Stap voor stap

En dat betekent concreet dat je stapje voor stapje meer uit de natuur kunt halen. “Als je met een bos aan de slag wilt, dan zal een bosdeskundige beginnen met al het achterstallige onderhoud. Vanuit permacultuur kijk je juist wat er al wél is: wat groeit er en welke mogelijkheden zijn er? Na een tijdje verdien je je eerste geld, en dan kun je met de volgende stukken aan de slag. Het is creatief ontwerpen met wat je waarneemt. Voor veel mensen een openbaring. Na vijf jaar ben je een heel eind op streek.”

Boeren van de toekomst

Duurt dat niet te lang voor serieuze landbouw, vijf jaar? Vijf jaar is maar betrekkelijk, meent Dolmans. “Je schakelt langzaam over maar de eerste jaren kun je ook al oogsten. Het is lastig als je er meteen een inkomen uit moet halen, of voor reguliere boeren die flink geïnvesteerd hebben. Maar de boeren van de toekomst kunnen ook andere boeren zijn. Dat kan iedereen zijn met een passie voor natuur en duurzame voedselproductie. En ten slotte: permacultuur is in essentie zeer serieuze landbouw.”

Zestig hectare in Lingezegen

Shepard zelf kijkt ook positief terug op de week, meent Dolmans. “Hij vond ons heel creatief en wil ook graag contact houden. Er zijn nu plannen voor een aantal bossen en boomgaarden. Als ze allemaal doorgaan hebben we in Park Lingezegen straks al zestig hectare voedselbos!”

 

Een week lang stond Park Lingezegen in het teken van permacultuur en voedselbossen. In vier workshops en een congres werden mogelijkheden verkend. Speciale gast was Mark Shepard, auteur van het boek ‘Herstellende Landbouw’ en ervaringsspecialist op het gebied van voedselbossen.

Lees alle verslagen en bekijk de video’s op akkernaarbos.nl >

Misschien vind je deze berichten ook interessant