Mollen zijn mysterieuze diertjes. Je ziet ze nooit, maar je weet dat ze er zijn als ze hun hoopjes aarde opwerpen. Deze markeren de route van de ondergrondse mollengangen. Dat maakt ook meteen duidelijk dat het goede grond is, vol wormen en insecten. Zonder bodemdiertjes ook geen mol.
In deze tijd van het jaar hebben de mannetjes het voorjaar in de bol en gaan ze op zoek naar het gangenstelsel van een vrouwtjesmol. Met de tot graafschoppen vergroeide voorpoten duwen ze de grond naar achteren die verder omhooggewerkt wordt. Zodoende ziet een bezoeker van Park Lingezegen al snel dat er hier best veel mollen leven. In open terrein vormen de hoopjes lange lijnen of juist chaotische patronen. In bosgebieden liggen ze vaak verscholen onder gevallen bladeren.
Al gravend woelen de mollen grond om en zo dragen ze bij aan grondverbetering, omdat de aarde luchtiger wordt en beter waterdoorlatend. Bovendien eten ze schadelijke slakken en larven van insecten.
Graafpoten van een mol. Foto: Rudmer Zwerver – Freenatureimages.eu
Jagers
Mollen zijn flinke jagers. Het diertje, 10-15 cm lang plus klein staartje, rent door het eigen gangenstel heen en neer. Een worm of insect dat denkt door de grond te kruipen en pardoes in een gang valt, veroorzaakt daarmee een trilling die door de mol opgevangen wordt. Met een sprint naar die plek verschalkt de mol weer een lekker hapje.
Meten is weten
Mollen kennen bijna geen natuurlijke vijanden. Alleen als ze bovengronds komen, zoals wanneer een jong op zoek gaat naar een plek voor een eigen gangenstelsel, kunnen ze een prooi worden voor vossen of uilen.
Ondergronds krijgen ze te stellen met andere problemen. Zoals de aanwezigheid van voldoende insecten en wormen. Toenemende droogteperiodes maken dat ze steeds dieper moeten graven omdat de bodemdiertjes ook dieper gaan. En als door overvloedige regenval gangenstelsels vollopen, verdrinken ze. Dit maakt ook hen kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.
Mol op een molshoop. Foto: Mark Zekhuis – Freenatureimages.eu
Sinds enkele jaren bestaat een mollentelling om beter in kaart te brengen waar ze voorkomen. Iedereen die molshopen ziet, of een bovengrondse mol, kan dit doorgeven via telmee.nl of het speciale mollenmeldpunt van Waarneming.nl
Met een speciaal telweekend in februari, nu voorbij, vestigen de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Waarneming.nl, Jaarrond Tuintelling aandacht op deze telling, maar iedereen kan het hele jaar door meedoen. Het gaat niet om aantal mollen, dat is lastig te tellen, maar om de aanwezigheid van molshopen.
Close-up van een mol. Foto: Rudmer Zwerver – Freenatureimages.eu