De meerwaarde van landgeit-bokken

Het Korte Ketenproject in Park Lingezegen kwam op een mooi moment voor de Landelijke Fokkersvereniging Nederlandse Landgeit. Ze waren net bezig om uit te zoeken hoe ze meer waarde kunnen creëren uit de bokken.

Landelijke Fokkersvereniging Nederlandse Landgeit

Het project (H)eerlijk Lingezegen kwam op een mooi moment voor de Landelijke Fokkersvereniging Nederlandse Landgeit. Ze waren net bezig om uit te zoeken hoe ze meer waarde kunnen creëren uit de bokken.

“Dat zit zo”, vertelt Dia Vennis, die samen met haar man Ben Wouters opkomt voor de landgeit. “Als vereniging proberen we de landgeit in stand te houden, als zeldzaam landbouwras. Nadat het ras bijna was uitgestorven, zijn er nu gelukkig weer 2000 geiten en 200 bokken in het stamboek. Het zijn prachtige dieren, en omdat ze echt in ons klimaat thuishoren, zijn ze niet snel ziek.” Heel anders dan de melkgeiten die veelal in stallen worden gehouden.

Bokken houden

Maar om inteelt te voorkomen, is het wel nodig voldoende landgeit-bokken te hebben. Probleem is: de meeste mensen houden bokken liever niet te lang aan, die willen alleen de geitjes. De bokjes worden al jong verkocht. Met als gevolg dat de meeste bokken niet oud genoeg worden om te kunnen beoordelen of ze geschikt zijn als fokdier.

Dat is natuurlijk jammer, vindt Dia. “Daarom houden we in Park Lingezegen een groepje mooie stamboekbokken. Dat zijn schitterende dieren, ze staan vlakbij het fietspad, en mensen stappen er echt voor af om ze even te bewonderen. Die bokken kunnen we in het najaar uitlenen aan andere fokkers om geiten te dekken. En bij huis hebben we elk jaar een groepje jonge bokken, die we laten opgroeien tot ze gekeurd kunnen worden voor het stamboek.”

 

Geitengehakt in de saucijzen

Van de 10 jonge bokjes dit jaar, blijken er 8 mooi genoeg om aan te houden. De andere twee worden verwerkt tot een mooi product. “Die hebben hier een prachtig leven gehad, en leveren prachtig vlees. Alleen zijn Nederlanders helemaal niet gewend om geitenvlees te eten. Daarom stonden we bijvoorbeeld afgelopen voorjaar op de streekmarkt van Park Bredelaar, om mensen te laten proeven hoe lekker dat kan zijn. Stoofvlees bijvoorbeeld. En zelf maak ik heerlijke saucijzenbroodjes van geitengehakt.”

In november worden de bokken geslacht. “Mensen kunnen nu al bij ons geitenvlees bestellen, en dat dan later ophalen.” Want zoals de Stichting Zeldzame Huisdieren altijd zegt: de beste manier om een zeldzaam ras in stand te houden, is door hem op te eten!

___

(H)eerlijk Lingezegen

De Landelijke Fokkersvereniging Nederlandse Landgeit is een van de partners in het project (H)eerlijk Lingezegen.(H)eerlijk Lingezegen is een samenwerking van verschillende lokale voedselproducenten uit Park Lingezegen. Allemaal hebben ze zeldzame vee- of plantenrassen waar heerlijke producten van gemaakt worden. Samen gaan we werken aan het op de kaart zetten van deze lokale producten.

Daarbij wordt in ‘korte ketens’ gewerkt met kleine afstanden tussen producent en consument. De nadruk ligt op biologisch en verantwoord geproduceerde producten, maar ook niet-biologische producenten kunnen aansluiten. Door voedsel ‘rechtstreeks’ van de boeren te kopen hoeft voedsel minder grote afstanden af te leggen van de producent naar de consument. En dat is weer beter voor het milieu en levert het de boer een goede  prijs op voor zijn product.

Lees meer over het project (H)eerlijk Lingezegen op www.parklingezegen.nl/heerlijk-lingezegen

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant