De Lentse Aarde strijkt neer op Doornikse grond

Krijg je maximaal vijf jaar grond van de gemeente om je idee uit te proberen, wordt dat zomaar een groot succes. Natuurtuin De Lentse Aarde werd een begrip in Lent, maar kon niet blijven. Landgoed Doornik in Park Lingezegen geeft de vereniging weer vaste grond onder haar voeten. 

Ze was ‘een groentje’ maar werd door haar buurvrouw met het moestuinvirus besmet. “Het is zo leuk om je eerste peultjes te oogsten. En ook gewoon heel lekker. Eten uit eigen tuin is echt een extraatje. Het geeft ook het gevoel dat je zelf kunt bijdragen aan duurzaamheid, én dat het tevens veel plezier geeft.”

Van oud naar nieuw

Bestuurslid Anne-Rie Bus is vanaf het begin bij De Lentse Aarde betrokken. De biologische tuinvereniging begon in 2014 als bewonersinitiatief. “We wilden niet alleen in een eigen tuin werken maar het ook mogelijk maken voor en met andere inwoners. We zijn toen met de gemeente Nijmegen om de tafel gaan zitten en vonden samen een geschikte locatie.”

Die lag aan het Smitjesland, net buiten de dorpskern Lent, maar was maar voor vijf jaar beschikbaar. Vijftig mensen gingen er op 4.000 m2 aan de slag. Later werd dat 7.000 m2, met een wachtlijst. Kortom: een succes, maar de woningbouwplannen van de gemeente waren nu eenmaal al in kannen en kruiken.

En dus was het zoeken naar een nieuwe locatie. Die vonden ze in Park Lingezegen op Landgoed Doornik, naast het openluchtklaslokaal.

Groene ontmoetingsplek

De Lentse Aarde werkt biologisch. Geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen, maar daarbinnen kiest iedereen zijn eigen weg, ziet Anne-Rie. Zo’n groen voedselinitiatief past goed tussen de natuurlijke akkers van Landgoed Doornik.

Bovendien is het een sociaal project. Anne-Rie, die samen met twee anderen een perceel huurt, vertelt: “Er is veel saamhorigheid. Je doet het echt met elkaar. Bovendien leer je via de moestuin ook weer nieuwe mensen kennen. Er staat een picknickbank en we organiseren workshops, bijvoorbeeld over composthopen maken of snoeien. Basisschool Het Talent heeft ook een moestuin zodat kinderen leren hoe je groente moet verbouwen. Het is echt een ontmoetingsplek midden in de natuur.”

Aan de slag

Park Lingezegen heeft een halfverhard pad, water en elektriciteit aangelegd. Op advies van Louis Dolmans (Doornik Natuurakkers) worden haagjes van bessenstruikjes aangeplant voor de vogels en insecten. Inmiddels kan iedereen met zijn tuintje aan de slag. Heb je zelf interesse in een stukje grond? Neem dan contact op via moestuinlent@gmail.com

Wandel je voorbij en zijn er mensen aan het werk? Kom even een praatje maken. Je bent ook welkom om te ruiken, te kijken en je te verwonderen. Plukken en proeven mag niet. Ook honden zijn helaas niet welkom in de moestuin.

https://www.delentseaarde.nl/

Misschien vind je deze berichten ook interessant