Brandnetels genoeg voor iedereen

Brandnetels zijn gezond en er zijn er ook nog eens heel veel van. Ze doen het erg goed in Park Lingezegen wat te maken heeft met het vele grondwerk, uitgevoerd  bij de aanleg van het Park. De overhoop gehaalde klei, vol stikstof, biedt hen de kans om flink uit te pakken. Zolang voldoende stikstof beschikbaar blijft, is een eenmaal gevestigde brandnetel niet zomaar weg.

Hoe erg is het dat er zoveel van staan? Het zijn heel nuttige planten, zo maakt een keer meelopen met herboriste Paula van Lingen maakt me weer eens duidelijk.

De brandnetelbladeren zijn gezond zegt iedereen. Ze zijn zo gezond dat ik hier een lijst geef waarvoor ze allemaal goed zijn; dan kom ik ruimte te kort. Een kleine selectie dan toch: ze werken vocht afdrijvend en zijn goed tegen gewrichtspijnen.

Wat doe je met die zo gezonde brandnetel? Vers geplukt kan je er soep van maken en thee als je haar droogt. Ik heb ooit een kampeervakantie lang goedkoop gegeten dankzij brandnetelsoep. Maar lekker? Als thee meng ik het het liefst met andere theesoorten, dat verbetert de smaak.

Maar Paula blijkt nu, in juni/juli, brandnetels te plukken en te drogen voor de zaden. De olie die deze bevat heeft nog meer in huis dan de bladeren. Dat geeft een nieuwe kans om te profiteren van het goede van de brandnetel.

 

Het is niet moeilijk: Afknippen (met handschoenen aan), dan drogen en de bladeren met het zaad van de stengel rissen en door een zeef fijn wrijven. De oliehoudende zaden drogen langzamer dan bladeren, dus geef ze de tijd. Of ga alleen voor de zaden door de sliertjes met zaad van de plant te knippen en na het drogen ook weer door de zeef te wrijven. Het is wat meer werk. De sliertjes met stuifmeel van de mannelijke planten doen niet mee. Zoek naar de vrouwelijke brandnetelplanten met groene korreltjes: dat zijn de onrijpe zaden die we nodig hebben. Eenmaal bevrucht wordt het zaad bruinig en is het niet geschikt meer.

In een luchtdichte pot is de gedroogde oogst een jaar houdbaar. Paula eet er iedere dag een schepje van, door de pap, de soep, de saus, door noem maar op.

Het kan zijn dat je bij het plukken een plant tegenkomt die al in gebruik is, waarop rupsen bezig zijn zich vol te vreten. Ik trof een plant met tientallen zwarte rupsen die dagpauwoogvlinders gaan worden. Er kunnen ook rupsen van de kleine vos, gehakkelde aurelia en atalanta over de brandnetels kruipen. Al deze vlindersoorten leggen hun eitjes uitsluitend op brandnetels. Laat ze hun gang maar gaan, brandnetels zijn er genoeg voor iedereen.

– Deze blog is geschreven door Margreet Jellema –

Misschien vind je deze berichten ook interessant