Nieuws

31-03-2021 Bos voor een beter klimaat op het Plaksche Veld 

Op het Plaksche Veld, ten noorden van Bemmel is een klimaatbos aangelegd. Dit bos van ruim 10000 vierkante meter helpt om klimaatverandering tegen te gaan. Het klimaatbos ‘Het Plaksche Bosje’ is aangelegd met steun van de provincie Gelderland en wordt beheerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk.  

 

Bomen helpen klimaatverandering tegen te gaan 

In de strijd tegen klimaatverandering zijn bomen een belangrijk wapen. Bomen vangen CO2, een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug”, zegt Ernst Boere, programmamanager Natuur en Landschap bij de Provincie Gelderland. Door klimaatbossen door heel Gelderland aan te leggen willen we onze bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. En daar zijn we goed mee bezig”,  aldus Boere 

Inheemse soorten voor de biodiversiteit 

Het Plaksche Bosje ligt op het Plaksche Veld bij Bemmel. Bestuurslid van Park Lingezegen en wethouder Theo Janssen (Gemeente Lingewaard) vertelt: “Het klimaatbos is ingeplant met inheemse bomen en struiken om zo ook een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit”. Burgermeester Nelly Kalfs van Lingewaard vult aan: Het klimaatbos levert een bijdrage aan een beter klimaat én zorgt voor meer groen zodat mensen hier kunnen genieten van de omgeving”. 

Lokaal beheer 

Het Plaksche Bosje wordt, net als het Plaksche Veld, beheerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk. Zij zijn nauw betrokken geweest bij de plannen. Stichting Lingewaard Natuurlijk ziet het project als een voorbeeld voor de toekomst. Wij hopen dat straks iedere inwoner van Lingewaard op maximaal 500 meter van een klimaatbos woont”, aldus voorzitter Jac Lamerichs van Lingewaard Natuurlijk 

Bos voor de toekomst 

Nu staan er nog jonge bomen in Het Plaksche Bosje, maar de komende jaren gaan die flink groeien. Liv & Myrthe, leerlingen van basisschool IKC DRegenboog, zijn blij met het klimaatbos. Straks als wij groot zijn, dan is het klimaatbos dat ook. Het bos is aangelegd voor ónze toekomst!  

Als het aan Parkdirecteur Sven van Rijswijk ligt is dit ook niet het laatste klimaatbos in Park Lingezegen. ‘Park Lingezegen ligt er als groene long voor de huidige én toekomstige inwoners van de regio. Om die rol als groene long te gaan versterken willen we daarom de komende jaren verkennen waar in Park Lingezegen nog extra klimaatbosjes aangelegd kunnen worden!’.  

Klimaatbos mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.  

Het klimaatbos ‘Het Plaksche Bosje’ is aangelegd met financiering vanuit de Provincie Gelderland. De komende jaren gaat de provincie 1700 hectare nieuw bos realiseren in Gelderland.  

DCIM100MEDIADJI_0016.JPG

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×