verhalen

18-02-2015 Boerderij beleven met alle zintuigen

“IIIIEEEWWW, laat die koe nou een scheet?,” zegt een van onze deelnemers. “Ja, dat kan,” zeg ik. “Nou, wist je wel dat als je er nu een lucifer bij zou houden, we een ontploffing kregen?”

Geweldig, dit soort opmerkingen. En een leuk voorbeeld dat kinderen onze zorgboerderij ervaren met al hun zintuigen. Deze jongen hoort de koe een scheet laten en ruikt hem ook! Vervolgens denkt hij aan een filmpje op school van Het Klokhuis waarin werd verteld over de ‘gasexplosie’.

Alle zintuigen

Dit voorbeeld sterkt ook mijn overtuiging dat het goed is dat kinderen veel buiten zijn en in contact met hun omgeving, in beweging zijn en plezier hebben. Op zorgboerderij De Groote Locht laten we kinderen met een zorgvraag voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Hoe voelt het om een koe te aaien of met je handen in de aarde te wroeten? Wat zie je allemaal als je een dier van dichtbij bekijkt en welk geluid maakt een pauw? Hoe ruiken die mooie bloemen? Hoe proeven de pruimen, bramen en frambozen rechtstreeks van de boom geplukt, en hoe als ze zijn verwerkt tot een lekkere taart?

Plezier en zelfvertrouwen

Door zoveel mogelijk buiten bezig te zijn, ieder op zijn eigen manier, werken we met succeservaringen aan meer zelfvertrouwen. We stimuleren de kinderen en jongeren om grenzen te verleggen. Het actieve buitenleven maakt je sterker en weerbaarder en is daarnaast voor kinderen en jongeren een plek waar ze graag naartoe gaan, plezier hebben en waar nieuwe vriendschappen ontstaan!

En dit kan heel simpel zijn: ga maar eens verstoppertje spelen met kinderen, hoe leuk is dat? Op zoek naar dat ene mooie verstopplekje. En als volwassene zoek je natuurlijk een plekje waarbij je gevonden kunt worden. Dat geeft zoveel plezier, voor zowel kind als ouder of begeleider.

 

Esther Ruhe,
Zorgboerderij De Groote Locht

 

Lees meer over De Groote Locht op onze Er-op-uit-pagina >

Trefwoord(-en):

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×