Verhalen

21-10-2019 Blog: Gewenste wensput gevonden!

Dat het 12 oktober een van de Nationale Archeologiedagen was, is mogelijk veel mensen ontgaan. Maar binnen Park Lingezegen gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Dit jaar werd er een put opgegraven. Op een wat grauw ogende, maar zeker niet onaangename herfstdag is een fikse ploeg amateurarcheologen aan het werk aan de Notenlaan in deelgebied De Park. Belangstellenden komen kijken. Bij de aanleg van de slingerbrug over het spoor voor fietsers en wandelaars is onverwacht ook een oude waterput aan het licht gekomen.

Onvervulde wensen
Met hoop en verwachting zetten de amateurarcheologen van AWN-afdeling Nijmegen en omstreken de schop in het binnenste van de stenen put. Deze is blootgelegd met behulp van een kleine graafmachine. Een put aantreffen achter op het erf van boerderij de Agnietenhof lijkt niet onlogisch, maar de ligging ervan midden in het pad van de lange Notenlaan is dat wel. Lag de put er misschien al eerder dan de Notenlaan, ooit de oprijlaan van Kasteel De Park? Je zou het wensen. Dan kan de bodem van de put verrassingen herbergen: weggegooide spullen van eeuwen her.

Stenen en knikkers
Archeologen Harry Pape en Marloes Luijten van Rubicon Erfgoed en Paula Fijma van Greenhouse Advies, komen op de dag zelf al tot de conclusie dat de put dateert uit de 19e of begin 20e eeuw. In de vulling waarmee de put gedicht is, zitten stenen en knikkers, duidelijk 20e-eeuws. Echter, Elstenaar Hans Hendriks kan zich nog goed herinneren dat hij hier als jongen, in de jaren ’70 van de vorige eeuw, de Notenlaan afreed met een tractor. Toen kon hij nog het spoor (zie foto’s) oversteken, dat alleen afgeschermd was met twee hekken. Er was toen geen put meer te zien. Een slordig aangelegd bakstenen vloertje duikt op naast de put. Van een vroeger schuurtje? Als vervolgens op ongeveer 1,5 meter diepte een betonnen vloer in de put onverwacht het einde van de opgraving betekent, komen de gewenste verrassingsvondsten niet meer te voorschijn.

Toekomstige wensen
Het verhaal van de put is nog niet af. Enkele jaren geleden won een scholiere een prijsvraag over iets wat ze in Park Lingezegen zou willen zien. Haar winnende idee was een wensput. Muntstukjes die erin geworpen zouden worden, wilde ze besteden aan een goed doel. Die wens komt nu in ieder geval uit. De put is gevonden. De slingerbrug die De Park met Het Waterrijk gaat verbinden, loopt pal langs de put. Voor toekomstige wensen, al dan niet van muntgeld vergezeld, wordt deze put dé plek. Of alle wensen zullen uitkomen blijft natuurlijk de vraag.

Margreet Jellema, Bureau De Knotwilg, schrijft regelmatig een blog over natuur en activiteiten in Park Lingezegen.

Reacties zijn gesloten.

×