Biddend op jacht

Nestkasten voor torenvalken in Park Lingezegen

Ze bidden heel veel. Je ziet ze best vaak boven open land. Biddend, stil hangend in de lucht: de torenvalk, een kleine roofvogel met een opvallend lange staart.

Iets anders dat ik ook zomaar zie, in het open gebied van De Park, onderdeel van Park Lingezegen, zijn de twee metershoge palen die in de lucht steken. Bovenop allebei staat een hokje. Ze staan in jonge voedselbossen, in Appelland en in de Parkse Gaard.
Wat gebeurt er in dat hokje? Je kan van daaruit ver kijken. Iets voor bewakingscamera’s?
Nee, het is bestemd voor torenvalken die ook graag goed uitzicht hebben. Het nest jongen dat in de valkenkast is uitgebroed, als de kast gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is, zal goed groeien op een dieet van veel muizen. Deze worden hen gebracht door hun ouders die al biddend de grond afzoeken naar veldmuizen die ze vinden doordat de urinesporen van de muizen zichtbaar zijn voor het valkenoog. Een flitsend snelle duikvlucht en de prooi is gegrepen.
Muizen zijn er volop in dit gebied. Voor ons mensen zijn ze alleen te zien aan de talloze kleine, ronde openingen van hun holletjes in de klei. Torenvalken zijn voor ons wel duidelijk zichtbaar, het hele jaar door. Met snelle vleugelbewegingen en het spreiden van de staartveren, kunnen ze op één plaats in de lucht blijven hangen, tegen de wind in vliegend met de snelheid van de wind.

Torenvalken zijn niet al te kieskeurig wat betreft hun nest. Een oud kraaiennest bijvoorbeeld, of holtes en richels. Dat maakt torens een goede plek voor hen, het bezorgde hen een naam. Maar heel vaak trekken ze in een nestkast, hoog genoeg om ook van daaruit te speuren naar muizen.

Ergens in de omgeving van De Park hebben ze al nesten want er zijn vorig jaar ook jongen gezien. Die moeten hun eigen plekje gaan vinden om te nestelen. Wie weet hoe snel ze één van de nieuwe nestkasten uitkiezen. De afstand tussen beide kasten is ruim meer dan de 500 meter die nodig is omdat torenvalken hun eigen territorium hebben.
De voedselbossen leveren in ieder geval al voedsel. Het valt in de smaak bij valkenjongen die al snel, net als hun ouders, al biddend de muizenpopulatie in toom helpen houden.

Margreet Jellema

 

Torenvalk man arriveert met veldmuis bij zes jongen (foto: Koos Dansen)

Misschien vind je deze berichten ook interessant