Bezige bijen kijken – Livestream Bijenkast

Omringd door plexiglas doen de bijen in de bijenkast hun ding en dat kan iedereen 24 uur per dag volgen via een livestream. Het complexe, verborgen leven van deze honingbijen is openbaar voor iedereen.

Omringd door plexiglas doen de bijen in de bijenkast hun ding en dat kan iedereen 24 uur per dag volgen via een livestream. Het complexe, verborgen leven van deze honingbijen is openbaar voor iedereen.

Het initiatief van tv BuitenGewoon, onderdeel van Omroep Gelderland, leidde tot het ombouwen van een bijenkast tot een inzichtelijke ruimte. Daar staat een camera op gericht en de livestream op YouTube toont het leven van honingbijen in hun kast. Een van de doorzichtige zijdes is weer afgedicht, want te veel licht verstoorde de bijen, maar verder schijnen ze zich niets gelegen te laten liggen aan de wat vreemde omstandigheden.

De kijker ziet ze en masse onverdroten doorwerken aan een raat, dag en nacht. ‘Een darrenraat’ volgens Leo Starink, als imker betrokken bij dit project. Dat herkent hij aan de grotere cellen in vergelijking tot een raat waarin werkster-eitjes gelegd worden. Sinds de camera draait, vanaf 20 april, hebben de bijen gewerkt aan deze nieuwe, witte raat van heel dun maar heel sterk materiaal: bijenwas.

In de raten gebeurt het. Leo verwacht dat de koningin binnenkort eitjes gaat leggen, in de darrencellen en in de werkstercellen. Zo nodig draait hij een keer een raat om, waardoor die beter zichtbaar wordt voor de kijkers. In enkele grotere cellen, de ‘moerdoppen’,  legt ze eitjes die dankzij het ‘superfood’ koninginnegelei uitgroeien tot nieuwe koninginnen. De werksters en de darren houden gezamenlijk het broed warm en als de larven uitkomen voeden zij ze met eiwitrijk stuifmeel.

Wanneer de larfjes verpoppen worden de cellen gesloten, tot de volwassen bij er uitkomt. De metamorfose van larve tot bij duurt ongeveer  twee weken.

In de cellen wordt ook honing opgeslagen. Honing is bloemennectar. De bijen maken die houdbaar door zelf enzymen toe te voegen.

Ergens in juni/ juli komt het moment waarop de  koningin ‘op de vleugels’ gaat en met een groot deel van het volk een nieuwe plek zoekt. Ze heeft haar taak verricht: vele duizenden eitjes leggen. De werksters voeden het broed, de darren zijn er om nieuwe koninginnen te bevruchten. Het kan zijn dat we dan een rustiger kast zien.

Experiment

Deze livestream van de kast op De Landerij is een experiment; voor zover Leo Starink weet is het zo nog nooit vertoond.

Terugkijken kan, voor een periode van vier uur, door de schuif op de rode lijn onder het beeld te verschuiven. Tv BuitenGewoon maakt regelmatig een overzicht van de beelden in een timelapse. Hierin kan ook deskundig commentaar van Starink verwerkt worden. Deze timelapse is te vinden door te klikken op het bruin-gele blaadje, het logo van tv BuitenGewoon en door dan naar beneden te scrollen. Op bijgaande afbeelding van het scherm is dit blaadje aangegeven met een pijl.

De camera blijft draaien tot de bijen op het eind van de zomer rustiger worden als ze zich voorbereiden op de winter.

Bedenk tijdens het kijken naar dat rusteloos gewriemel dat hier belangrijk werk verricht wordt. Het verhaal van het bloemetje en het bijtje is onmetelijk  belangrijk voor de groei van een groot deel van ons voedsel. Zorg zelf dat bijen veel lekkere bloemen vinden waar ze nectar en stuifmeel uit kunnen halen!

Bekijk de bezige bijen live via YouTube!

Foto inzet: Ted van den Bergh

Misschien vind je deze berichten ook interessant