Nieuws

10-07-2020 Beleef de Exoduswandeling 2020 online

Het Exodus Comité Huissen heeft een digitale editie van de Exodus wandeltocht online gezet. In een serie video’s nemen ze je mee langs verschillende bijzondere plekken in het herinneringslandschap, waarvan een groot deel in Park Lingezegen. Zo wordt de herinnering aan de grote uittocht in de Betuwe in het najaar van 1944 in leven gehouden.

Gedwongen evacuatie

In september 1944 werden duizenden inwoners van de Betuwe gedwongen om huis en haard te verlaten. Operatie Market Garden was mislukt en de Betuwe was de nieuwe frontlinie. Om een vrij strijdveld te hebben werden burgers gedwongen om huis en haard te verlaten. Het gevolg was een grote uittocht uit de Betuwe, een Exodus.Terugkeer na 8 maanden strijd

Eind juni 1945 kon pas weer teruggekeerd worden. Naar een thuis wat vaak volledig kapot geschoten was. Met vereende krachten werd de regio weer opgebouwd, maar er was veel werk te verzetten om de regio weer terug te brengen naar de Betuwe van weleer.

Om de herinnering aan deze uittocht, de strijd en de gevolgen voor de regio levend te houden organiseert het Exodus Comité jaarlijks de Exodus Wandeltocht.

Beleef de Exodus wandeltocht online terug

Het had een bijzondere editie moeten worden dit jaar. 75 jaar bevrijding en de tiende editie van de wandeltocht waren ingrediënten voor een bijzondere editie. Maar vanwege de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan is er voor een alternatief gekozen. Het resultaat is een digitale wandeling die middels video te beleven is.

De video’s laten de hoogtepunten uit de Exoduswandeling zien waarbij de verhalen bij die plekken verteld worden door leden van het Exodus Comité. Zo wordt de herinnering levend gehouden aan een periode die zo’n belangrijke stempel op onze regio heeft gedrukt.

Opdat wij niet vergeten…..

De digitale editie van de Exodus Wandeltocht is terug te kijken via Youtube:

 

 

Herinneringslandschap zelf beleven

Op verschillende locaties in Park Lingezegen zijn panelen en objecten terug te vinden die herinneren aan de strijd in de Betuwe. Deze zijn onderdeel van het Herinneringslandschap WOII. Zelf kan je ook een duik nemen in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in Park Lingezegen met bijvoorbeeld een wandeling over het Exoduspad -> https://parklingezegen.nl/lingezegen-voet-exoduspad/. Of bezoek monumenten als De Vleugel, De Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe of de Shermantank.

 

 

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×