Historie

Archeoroute Van kapel tot kasteel (6,5 – 18 km)

van kapel tot kasteel

‘Van kapel tot kasteel’ voert je langs diverse archeologische vindplaatsen. Zo vonden archeologen sporen van oude ‘industrieterreinen’ uit de IJzertijd, Romeinse Tijd en Middeleeuwen (nummer 3 op de kaart). En langs de Vergert en de Heuvelsestraat, een hoger gelegen deel in het landschap, zijn ook diverse archeologische sporen aanwezig (nummer 4 op de kaart). Ter hoogte van de Kattenlegerstraat (nummer 5 op de kaart) werd een grafveld uit de Romeinse Tijd gevonden. Binnen een klein gebied werden hier maar liefst 36 crematiegraven ontdekt, waarvan sommige met prachtige vondsten.

kapel tot kasteel

Grafvondsten uit de Romeinse Tijd

Archeologie in de bodem kan soms ingewikkeld zijn en je moet daarbij ook vooral historische bronnen gebruiken én goed naar het landschap kijken. Dat wordt duidelijk ter hoogte van het oude Kasteel en Huis te Ressen (nummer 6 op de kaart). Op het informatiebord daar zie je hier hoe het Huis te Ressen er waarschijnlijk heeft uitgezien. Ter hoogte van het nieuw aangelegde rietveenmoeras langs de A15 (nummer 7 op de kaart) werden een aantal losse vondsten uit de IJzertijd en Romeinse Tijd gedaan. Op deze locatie vonden de archeologen echter vooral veel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, een periode die inmiddels ook als archeologisch wordt gezien.

Dat archeologie niet alleen leuk is voor archeologen, bewees de publieksopgraving uit 2018 ter hoogte van het Vierdaagsebos (nummer 8 op de kaart). Tijdens deze opgraving deden zo’n tachtig ‘archeologen-voor-één-dag’ diverse vondsten, van aardewerk tot bot en zelfs een fragment van een glazen armband van rond de eeuwwisseling.

Afstanden

Deze lange archeologische route van ongeveer 18 km is ook op te delen in kleinere stukken (zie de kaart). Het noordelijke deel, van het noordelijke startpunt Vierdaagsebos tot en met de Kattenlegerstraat, is ongeveer 6,5 km lang. Als je doorloopt tot de Ressensestraat in Bemmel is de route ongeveer 10 km lang. Vanaf het zuidelijke startpunt Zijdewinde in het zuiden tot aan de Ressensestraat is de route ongeveer 11 km en tot de Kattenlegerstraat is de route ongeveer 13,5 km

Horeca

Mocht de wandeling je hongerig hebben gemaakt, dan kun je een hapje eten of drinken bij restaurant Zijdewinde (Waaldijk 26, Bemmel), onderweg in Bemmel of haal wat lekkers bij Landwinkel De Woerdt (Woerdsetraat 4, Ressen).

Markering

Deze route is gemarkeerd. Volg de oranje stickers. De kaart met de volledige route vind je in deze PDF.

Wil je meer lezen over archeologie in Park Lingezegen, kijk dan op onze archeologiepagina.

 

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×