logo

Waarom archeologie?

Vondsten uit de Tweede Wereldoorlog

Tijdens het archeologische onderzoek werd een Duitse geschutstelling uit de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) aangetroffen. Voor de kenners: het gaat waarschijnlijk om een FLAK (Flugabwehrkanone). Daarnaast zijn er ook een aantal vondsten gedaan. Het ging om metaal van explosieven en uitrusting van soldaten. Onder de fragmenten van explosieven bevonden zich een staartstuk van een mortiergranaat, vier granaatscherven en twee ontstekingsmechanismen. De persoonlijke uitrusting bestond uit een munt (een Franse franc uit 1943), knopen, twee bakelieten doosjes (jaartal 1942) met ontsmettingsmiddel, glazen potjes en een plastic haarkam.

Een identiteitsplaatje

Opvallend was de vondst van een identiteitsplaatje van een Duitse soldaat (ofwel een Erkennungsmarke). Het gaat om een ovaal plaatje dat zo ontworpen is, dat het doormidden kan worden gebroken. Op dit soort plaatjes stonden gegevens over identiteit, medische zaken en de eenheid van de desbetreffende soldaat. Bij overlijden van de soldaat kon de helft van dit plaatje los worden gebroken, om zo de nabestaanden op de hoogte te kunnen brengen. Helaas is het hier gevonden plaatje niet goed te lezen, omdat het opschrift op het zinken plaatje door corrosie verloren is gegaan.

Papier

Bijzonder is ook dat er resten van papier zijn gevonden. Het gaat om Duitse notitieformulieren, die waarschijnlijk gebruikt werden om de draagwijdte van een munitietype bij de gegeven weersomstandigheden te kunnen meten. Na het invullen van gegevens als temperatuur, luchtvochtigheid en barometerdruk, kon de tijd worden gemeten tussen het afvuren en het moment van inslag, zodat het geschut juist afgesteld kon worden.

×