Workshop appelbomen snoeien op Het Appelland

  • Zaterdag, 02-03-2024
  • 09:30 - 12:30 uur
    • Voedselbos Het Appelland
    • Mozartpad , Elst

Op zaterdag 2 maart wordt op voedselbos Het Appelland een workshop appelbomen snoeien georganiseerd. Iedereen die een jonge boomgaard heeft en wil leren hoe deze te onderhouden is welkom. In een ochtend leer je de basisbeginselen van het snoeien. De workshop start met koffie/thee en natuurlijk appeltaart.

Leer de basis van het beheer van een boomgaard

Een van de initiatiefnemers van Het Appelland, Michael Witjes brengt je graag zijn uitgebreide kennis over het beheren van boomgaarden over. Hij geeft het liefste iedereen de liefde voor het landschap en in het bijzonder voor hoogstamfruit mee met zijn jarenlange ervaring.


Michael: “We hebben Het Appelland vijf jaar terug aangelegd en zijn de plek nog steeds aan het ontwikkelen. Ik vertel graag over ogen, knoppen, vormsnoei, dynamische snoei en hoe je de boomgaard extensief kan beheren. Eigenlijk de basis van een boomgaard gestoeld op ecologische waarde en verschillende zienswijzen van snoeien”.

Natuur als uitgangspunt op Het Appelland

Op Het Appelland is de natuur steeds het uitgangspunt. Zo wordt er weinig gemaaid, wordt de bodem met rust gelaten en wordt er geen gifspuit gebruikt. In de boomgaard staan niet alleen appelbomen maar ook hazelaars, zwarte bessen, lindes, peren en andere noten en struiken om zo meer biodiversiteit te krijgen.


Eigenlijk zijn er drie boomgaarden aangelegd, naar het gedachtegoed van drie zogenaamde pomologen ofwel appeldeskundigen. Zo is er een boomgaard met soorten van voor 1750, een boomgaard met soorten van rond 1900 en een met soorten van rond 1950. Elke boomgaard wordt op een andere manier beheerd.

Meer informatie en aanmelden

De workshop kost 30 euro en vindt plaats op Het Appelland bij Elst. Inloop om 9.30 uur met koffie/thee en appeltaart, start om 10.00 uur met afsluiting rond 12.30 uur. De workshop is mede mogelijk gemaakt door Park Lingezegen. Aanmelden kan via michael@hetappelland.nl

Misschien vind je deze evenementen ook interessant