Kasteelterrein Ressen / Bos Idylle

    • Hoeksehofstraat 2, 6684DH Ressen

In de Bos Idylle beleeft u een bos. Het contrast tussen schaduw en licht als je tussen ontelbare boomstammen plotseling een open plek tegenkomt. Het dwaalgevoel op de slingerende paden. Je ontdekt de verrassend verschillende bouwwerkjes, zoals de Idyllepoort, een openluchttheatertje en natuurlijk de gereconstrueerde contouren van Kasteel Ressen.

Verbossing

De poreuze, open constructie van de bouwwerkjes nodigt de natuur uit om zich hierin langzaam te nestelen. Net zoals een bos langzaam een grasvlakte opkruipt, ‘verbost’ de Bos Idylle elk seizoen en elk jaar verder.

Vloeien van bos naar bloemen


Het ontwerp is geïnspireerd door de hoogteverschillen, de overblijfselen van de historische grachten, de aanwezige beplanting en de vermoedelijke contouren van Kasteel Ressen. De heuvel aan de noordzijde is beplant met een eiken-berkenbos (dat het terrein afschermt van de drukke snelweg), met een eenvoudig zandpad erdoor. Het bos gaat vloeiend over in een bloemenweide.

Bezonde bosrand


Op het hoofdpad van de Bos Idylle ervaar je de contrasten tussen open en gesloten, zon en schaduw, licht en donker. De goede bezonning van de bosrand zorgt voor een boszoom met rijkbloeiende struiken. In de bosrand is een zitplek opgenomen, die ook als klein openluchttheater kan dienen. In de winter, als de bladeren van de bomen zijn, kun je de kerktoren van Ressen zien.

Kasteelcontouren


Op een open plek in het bos ontdek je de contouren van het voormalige kasteel Ressen, speels gemarkeerd door betonelementen en rondom omsloten door krentenboompjes. Aan de westkant staan hoogstamfruitbomen van verschillende oude rassen. Aan de zuidzijde schermt een boerenhaag het terrein af van de omliggende bebouwing. Bestaande bomen, waaronder de oude knotwilgen, zijn opgenomen in de Bos Idylle.

De Bos Idylle ligt tussen de Hoeksehofstraat (nummer 2), Ressenstraat en Het Laantje. Een kaartje van de Bos Idylle vindt u hier.

Drie Idylles


Deze Bos Idylle is onderdeel van het land art project ‘Idylles voor het Park’ van EventArchitectuur in opdracht van SKOR en Park Lingezegen. De andere idylles zijn de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers) en de Water Idylle in Het Waterrijk-Oost. De Bos Idylle is ontworpen door Feddes/Olthof Landschapsarchitecten, EventArchitectuur en Studio Ossidiana.

Misschien vind je dit ook interessant