Ga naar de inhoud

Beelden Lingezegen sCULpTUUR Festival

Van 5 tot en met 21 september 2024 hebben vijf internationale kunstenaars in de Oude Moestuin gewerkt aan unieke sculpturen voor in Park Lingezegen. Ieder sculptuur beeldt een van de thema’s van Park Lingezegen uit. De beelden hebben nu een permanente plek gekregen in de Oude Moestuin aan De Park.

Kunst door weer en wind

Voor iedereen die zich wel eens afvroeg ‘hoe maken ze toch vanuit een steen zo’n beeld’ was het Lingezegen sCULpTUUR Festival het antwoord. Vijf talentvolle internationale kunstenaars toverden in net geen drie weken een blok Belgisch hardsteen om tot een uniek kunstwerk. Er werd gewerkt in weer en wind; van de warme nazomerzon tot en met koude regenbuien. En dat allemaal onder het toeziend oog van het publiek wat ‘live’ kon zien hoe de kunstenaars aan het werk waren.

Vijf unieke werken voor in Park Lingezegen

Als aandenken aan het Lingezegen sCULpTUUR Festival blijven vijf unieke beeldhouwwerken over. Deze beelden hebben een betekenisvolle plek in Park Lingezegen gekregen.

Papatuanuku | Anna Korver (Nieuw-Zeeland) – Natuur & Landschap
Papatuanuku vertegenwoordigt moeder aarde in een jurk geïnspireerd op de natuurlijke omgeving in evenwicht met de menselijke invloed.
The Missing Parts | Klaus Hunsicker (Duitsland) – Duurzaamheid & Klimaat
Het beeldhouwwerk richt zich op duurzaamheid door de symbolische weergave van de natuur in de vorm van een zaadje, dat de basis van al het leven vertegenwoordigt. Het centrale deel heeft de vorm van het snijpunt van twee cirkels en weerspiegelt de onvolkomenheden en uitdagingen van de natuurlijke wereld. De geometrische delen aan de zijkanten omsluiten het zaad in een concave vorm.

Deze delen, die elk een deel van het zaad hebben weggenomen, benadrukken de consumptie van menselijke hulpbronnen en de noodzaak van een verantwoorde omgang met natuurlijke hulpbronnen.

De titel “The Missing Parts” herinnert ons aan de gaten die zijn ontstaan ​​door menselijke technologie en vervuiling, en benadrukt de dringende noodzaak van herbebossing en recycling om het evenwicht in de natuur te herstellen.
Architectures for Paradise | Oscar Aguirre Comendador (Cuba) – Erfgoed & Geschiedenis
In navolging van de traditie om in elke stad waar ik een werk heb gemaakt een klein monument te maken, heb ik geprobeerd een landschap voor te stellen waarin de architectonische elementen zijn geïntegreerd met het landschap en de natuurlijke ruimtes, waarbij ik een werk projecteer dat de horizontale sfeer versterkt en dat zal worden opgehangen op twee metalen pilaren, zwevend aan de horizon. Het is geen exacte kopie van de elementen van de Nederlandse architectuur, het is een voorstel, een referentie zodat de toeschouwer het kan interpreteren of aannemen als onderdeel van zijn omgeving.
Together | Ikram Kabbaj (Marokko) – Kunst & Cultuur
Deze 2 cilindrische vormen vertegenwoordigen kunst en cultuur voor een betere wereld.
We zijn echt één wereld en het kunsterfgoed van naties is een deel van ons allemaal.
Ik haal mijn inspiratie uit de natuur, maar verander het kunstwerk in een hedendaagse vorm.
Ode aan Jens | Jorg van Daele (België) – Sport & Vitaliteit
Drie dansende figuren die symbool staan voor drie choreografiën: Battre Le Noir , Ira / woede en Burning Bridges die Jens Van Daele ooit maakte. De hardheid van de steen symboliseert de harde wereld, de dans probeert die te verzachten . Het is een ode aan een mooie mens .

Zelf de sculpturen zien?

Wil je zelf eens kijken bij deze bijzondere werken? Kom dan naar de Oude Moestuin in Park Lingezegen.

Misschien vind je dit ook interessant