Nieuws

16-10-2017 Merovingische kralen te bewonderen in museum

In een zonovergoten optocht zijn zaterdag 14 oktober tijdens de Nationale Archeologiedagen de Vroeg Middeleeuwse kralen én een Romeinse kraal van Park Lingezegen naar het Tempel | Kerk Museum in Elst gebracht. Wethouder Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe plaatste een bijzondere ketting van kralen uit de Merovingische periode in de vitrines van het museum.

Merovingen

Onderweg vertelde Harry Pape, archeologisch adviseur van Park Lingezegen, over de vondst van de kralen. Bij de aanleg van Park Lingezegen worden altijd proefgleuven gegraven. Daar zijn deze kralen gevonden.

De Merovingen, een dynastie van Frankische koningen, regeerden over delen van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland van de 5e tot in de 8e eeuw. De negen geëxposeerde kralen zijn gevonden in een graf in Park Lingezegen en maken deel uit van een grotere vondst. De meeste kralen konden gedateerd worden uit de 6e eeuw na Christus; een turkooisgekleurde kraal is zelfs van Romeinse origine. Harrie Vens (van het museum) stelde daarbij de vraag hoe die kraal in het graf terecht gekomen is – een antwoord daarop is nog niet te geven.
Niet alleen op de plaats van de Grote Kerk en in Park Lingezegen, maar ook in Westeraam en in de Dorpsstraat zijn vondsten uit de Romeinse periode gedaan. De wethouder zegde toe dat er van alles aan gedaan wordt om aandacht te vragen voor de bijzondere plek die Elst was in de Romeinse periode. Zo zal volgend jaar een replica van een Romeins schip er naar toe gehaald worden.

Kom kijken!

Wilt u de ketting en andere Romeinse vondsten bewonderen? Het museum is open op de 1e zaterdag van de maand van 13.30-16.30 uur of na afspraak kerkmuseum@pg-elst.nl of 06 2090 2721 (inclusief een rondleiding van €3 p.p.). Over een paar maanden zullen de kralen voor nader onderzoek het museum (tijdelijk) verlaten.

Reacties zijn gesloten.

×