Lokaal voedsel

Dat was even lekkerbekken op de streekmarkt bij de opening van Park Bredelaar op 29 mei. In Park Bredelaar liggen vers geploegde akkertjes gedrapeerd tussen oude fruitbomen en grazig gras. De ‘vergeten groentes’ die hier geteeld worden bieden een verhaal over de geschiedenis van ons voedsel en ook over de toekomst er van. Net zoals ook de marktkraamhouders bezig zijn met voedsel van bijzondere kwaliteit en daar hun verhaal bij hebben.

Park Bredelaar ligt naast de geitenboerderij Bredelaar van Michiel van den Toorn aan de Breedlersestraat, Elst. Hij houdt samen met Antoin Buiting, die als Buitenkok furore maakt, en Dirk-Jan Smids, voor het tuinwerk, het project draaiend, met de onontbeerlijke hulp van vrijwilligers. Behalve genieten van de mooie plek kunnen mensen hier zien hoe de groentes groeien, hoe ze smaken, wat je ermee kan doen. Op Park  Bredelaar is ook een kookplek en Antoin weet zelf het beste wat de mogelijkheden zijn om van aardpeer, brave hendrik, bataten, de vele kruiden en noem maar op, wat lekkers te maken.

Ik kwam thuis van de opening met een rijk gevulde tas en veel inspiratie. Geitenkaas van ‘t Ketelbos, een zorgboerderij bij Groesbeek, en vijgenbrood van De Streekbakker, die zijn meel haalt in Hemmen. Daar is behalve een biologische graanteler ook een bedrijf gevestigd dat groente teelt. De vrouwen van dit bedrijf, Tuinderij De Stroom, waren aanwezig met hun groente- en fruitpakketten. Rembert, ook gevestigd in de Bredelaar, vertelde smaakkisten thuis te bezorgen met recepten en de bijbehorende producten uit deze regio, met korte lijnen naar de producenten dus. En nu noem ik nog zoveel niet: die lekkere wijnen, cider, vruchtensappen, jams, droge worsten en kippen en zelfs een duurzame architect uit Bemmel. Een pluktocht met Edwin Florès leerde ook nog hoeveel we zelf uit de bermen en de tuin kunnen eten. Al die grote, gele bloeiers die tot de koolfamilie horen, zoals koolzaad, herik en mosterd, zijn gewoon eetbaar.

De belangstelling voor goed, met zorg geteeld en verwerkt eten neemt toe. In de regio bruist het van initiatieven in deze richting als je afgaat op de aanwezigen op de streekmarkt. Het wordt alleen maar meer, want binnen Park Lingezegen is ruimte voor diverse initiatieven op dit gebied. Behalve het nieuwe Park Bredelaar, dat ligt in het deelgebied met de nuchtere naam Het Landbouwland, komen in De Park enkele voedselbossen van de grond, groeit op de Landerij een permacultuurtuin en staan op Landgoed Doornik de Natuurakkers weer vol graan. Dit is het begin, waar is het einde?

 

Margreet Jellema,
Bureau de Knotwilg

 

Lees meer op parkbredelaar.nl of facebook.com/parkbredelaar

Misschien vind je deze berichten ook interessant