Common Mile vol bijzonder gewone bomen

Bomen, ze staan overal om ons heen en vormen vaak niet meer dan het groene behang. De meest voorkomende soorten krijgen vaak nog de minste aandacht. Al zijn ze heel vertrouwd en alledaags, ook de gewone bomen zijn bijzonder. Ze horen bij ons, ze maken deel uit van onze geschiedenis. Ze waren hier eerder geworteld dan wij.

Voor een leuke wandeling waarbij men gaandeweg iets opsteekt over die heel gewone, bijzondere bomen, is er nu de Common Mile. Deze loopt tijdens de Triënnale over de Breedlersestraat en de Vergert, aan de noordkant van Bemmel,  en is een mijl lang, ruim anderhalve kilometer. De Landschapstriënnale in Park Lingezegen loopt nog tot 21 september.

In de berm staan grote informatieborden. Ze belichten elk één of twee boomsoorten.
Van de ratelpopulier, es, els, schietwilg, zomereik, beuk of linde worden de kenmerken genoemd met daarnaast veelzijdige, aanvullende informatie zoals oude verhalen, gebruiken, toepassingen en andere wetenswaardigheden over bomen. Ook krijgt de geschiedenis van de streek aandacht. Voor de quizvragen, bestemd voor jongeren, is een smartphone nodig om de QR code te lezen, maar de jonge kinderen kunnen ter plekke aan de slag met voor hen bestemde opdrachten.

Wat een eik al niet levert: van keeldrankjes getrokken van de bladeren tot een plek om recht te spreken onder de brede kroon. Ook de linde was een geschikte boom om onder te beraadslagen.
Dat gold niet voor de wilg: hierin werden heksen en geesten gedacht te huizen.
Waar zouden we zijn zonder bomen? Dan hadden we geen hout voor boten, werktuigen, huizen, meubels, dijkversterking. En geen grondstof voor medicijnen, zoals het salicine uit wilgen dat de basis is voor aspirine, en ook nog eens geen inspiratiebron voor eindeloos veel verhalen en gewoontes.

Bovendien is een boom ook nog eens een leefgebied voor tal van insecten, broedplek voor vogels, schuilplaats voor vleermuizen, uitkijkpost voor jagende roofvogels, voorraadplek voor eikeltjes van een eekhoorn, geven de bloemen nectar en stuifmeel aan bijen, en leveren de bladeren de zuurstof die wij inademen. Om al deze dingen en nog veel meer zijn deze bijzonder gewone bomen onmisbaar.

Wel jammer is dat de teksten, gemaakt door studenten van Larenstein, niet even zijn nagekeken op fouten en onbeholpen formuleringen voordat ze terechtkwamen op de mooi ontworpen borden.

Vanaf halverwege de Breedlersestraat tot aan het kapelletje bij de Heuvelsestraat staan de borden 3 tot en met 7. Bord 1 is een introbord dat staat  tegenover Intratuin, Aamsestraat, en nummer 2, dat in het jonge Vierdaagsebos moet staan, is onvindbaar (voor mij).

Margreet Jellema
Bureau De Knotwilg

Voor meer informatie over de Common Mile, zie landschapstriennale.nl

Misschien vind je deze berichten ook interessant